Information till kattköpare

Att köpa katt, oavsett om det är en huskatt eller en raskatt, ska vara ett genomtänkt beslut. Det är ett åtagande som, om du har tur, kan vara i många år. Innan du bestämmer dig för att utöka familjen med en katt, fundera lite på följande:

Kostnader

En katt kostar pengar. Inte bara i inköpspriset utan genom hela livet. För att den ska må bra behöver den bra foder, kattsand, vaccinationer, försäkring, veterinärkostnader och om du inte kan ordna kattvakt när du behöver resa bort måste katten bo på kattpensionat. Bara för att nämna några kostnader.

Allergier?

Ta reda på innan du/ni bestämmer er för att köpa katt om någon i familjen är allergisk. Det är oerhört tråkigt för både katten och familjen om man direkt blir tvungen att omplacera katten pga allergi.

Tid

Har du tid för en katt? Är du hemma tillräckligt mycket eller skulle katten behöva en kompis att ha sällskap av? Är du beredd att ta ansvar för katten i många år framöver? Den lilla söta kattungen växer snabbt upp till en vuxen katt och kan leva i 15 år eller mer.

När du väl har bestämt dig för att köpa katt så finns det fler frågor att fundera kring:

Huskatt eller raskatt?

Är det ett specifikt utseende och beteende du vill ha på din katt, eller är utseendet av underordnad betydelse? Är du intresserad av utställning och avel eller ska det bara vara en ren sällskapskatt?

På dessa länkar kan du läsa mer om vad du ska tänka på om du vill köpa en huskatt eller en raskatt:

ATT KÖPA HUSKATT

ATT KÖPA RASKATT

Hona eller hane?

Om man vill ha en hona eller en hane är oftast en smaksak. Om du tänkt att köpa en raskatt och är intresserad av att avla så är det troligtvis en hona du vill ha, men om du vill köpa en sällskapskatt så spelar kanske könet mindre roll. Alla katter som inte ska gå i planerad avel bör kastreras för att undvika att katten utvecklar oönskat beteende som har med fertilitet att göra. Både han- och honkatter kan börja urinmarkera, de blir rastlösa och osociala.

En eller flera katter?

En katt kan mycket väl trivas som ensamkatt under förutsättning att man ger den mycket tid och uppmärksamhet, men de allra flesta katter uppskattar en kompis att busa och mysa med. En hund eller annat djur kan också fungera som sällskap. Viktigt att tänka på är dock att anpassa antalet djur till ytan man bor på. För många katter på liten yta kan leda till osämja, bråk och urinmarkeringar.