Att köpa huskatt

Om man vill ha en katt som sällskap utan att man lägger någon större vikt vid ett visst utseende så kan man fundera på att köpa en huskatt. En huskatt är alla katter som saknar stamtavla och är en katt som kan se ut hur som helst vad gäller pälslängd, pälsfärg, ögonfärg osv.

I Sverige finns många oönskade katter och vill du göra en insats för dessa rekommenderar vi att du köper din huskatt genom någon av alla de katthjälpsorganisationer som finns. De har oftast både vuxna katter och kattungar som söker nya hem och de som jobbar med katterna kan hjälpa dig att hitta en katt som passar just dig. En fördel med att köpa katt genom en katthjälpsorganisation är att då är katten i regel både vaccinerad, veterinärbesiktad och om det är en vuxen katt även kastrerad innan flytt.

Om du väljer att köpa en vuxen katt kan du oftast få information om hur katten är tillsammans med andra människor, om den vill ha en kattkompis eller är ensamkatt och hur den fungerar med andra djur. Hos en kattunge är detta svårt att förutsäga, dock är de mer formbara än en vuxen katt som redan har sina invanda rutiner och vanor. För att få ett hum om hur kattungen kommer att bli så titta på hur kattmamman beter sig.

En kattunge ska, enligt svensk lagstiftning, vara minst 12 veckor gammal innan den får lämna sin kattmamma och sina syskon. Detta för att den ska hinna bli avvand och hinna få sin sociala träning av kattmamman och bli en trygg vuxen katt.

När du tittar på kattungar så ska de ha bra hull, ögonen ska vara pigga och klara och de ska se rena och fina ut i rumpan.

Viktigt att tänka på när du köper en huskattunge:

  • Den bör vara vaccinerad två gånger mot kattpest, kattsnuva och herpes
  • Den bör vara ID-märkt
  • Den bör även vara besiktad av veterinär som kan intyga att katten är frisk

Om katten inte är vaccinerad och ID-märkt när du får hem den bör du göra det snarast. När den är ID-märkt är det också viktigt att du registrerar den på dig som ägare. Det är inget som sker automatiskt utan det måste du göra själv. Det finns flera register där du kan registrera din, bland annat SVERAKs ID-register där du kan registrera din katt.

Från den 1 januari 2023 är det i Sverige också lag på att alla katter ska registreras i Jordbruksverkets ID-register. Så kom ihåg att registrera in din katt där så fort den blivit ID-märkt eller när du får hem den.

Klicka på loggorna nedan för att komma till de olika sidorna.