Information till uppfödare

Funderar du på att starta uppfödning, eller som det brukar heta – prova på att ta en kull?

Innan du bestämmer dig för att börja med uppfödning är det bra om du har skaffat dig några års erfarenhet av både katter och kattskötsel generellt, men även kunskap av den ras som du vill föda upp. Att vara uppfödare är ett stort ansvar både mot dina katter, rasen du föder upp och kattköparna som du säljer katt till. Funder därför noga igenom om du har tid, engagemang, ork och ekonomiska förutsättningar innan du bestämmer dig för att bli uppfödare. Inom SVERAK får man stambokföra en kull utan att ha stamnamn, därefter krävs att du ansöker om stamnamn.

Som uppfödare är man skyldig att vara insatt i vilka regler som finns och följa dem. På den här sidan har vi samlat information och länkar till viktig information och vi rekommenderar både nya och mer rutinerade uppfödare att gå in och läsa och hålla sig uppdaterade om vad som gäller. 

Mer information om vad du ska tänka på om du när du ska låna en avelshane, köpa kattunge för avel, ta en kull eller starta uppfödning kan du läsa på SVERAKs hemsida.

På SVERAKs hemsida finns länkar till reglerna för uppfödning och stambokföring, där finns även information om hur reglerna ska tolkas, t.ex. hur man ska räkna vad gäller regeln om att en hona inte får ha fler en 3 kullar under en 24 månaders period.

De flesta blanketter som rör uppfödning, t.ex. tingning och köpeavtal hittar du om du loggar in på SVERAKs ”Mina sidor”. Saknas blanketten där så kika under blanketter på SVERAKs hemsida.

Förutom att vara införstådd med och följa de regler som gäller inom SVERAK så måste man som uppfödare följa de lagar och regler som gäller enligt Sveriges djurskyddslag. Mer information om det hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

Ytterligare en lag som kan vara bra att ha koll på när man är uppfödare är konsumentköplagen, då det är den som gäller då du säljer katt till vanliga sällskapsköpare: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/konsumentkoplag-1990932_sfs-1990-932

Att registrera kull

När du ska stambokföra din kull kan du antingen göra det online via SVERAKs ”Mina sidor” eller genom att skicka in underlaget till Billingebygdens kattklubbs sekreterare.

Att registrera online

För att kunna registrera din kull online via ”Mina sidor” krävs att:

…du är medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb

…din avelshona har en SVERAK-stamtavla

…honan har alla sina nödvändiga avelsintyg uppladdade och godkända

…avelshanen finns inlagd i FindUs

…avelshanen har alla sina nödvändiga avelsintyg uppladdade och godkända

…ägaren till avelshanen har svenskt mobilt BankID för att kunna godkänna stambokföringen av kullen.

Vid registrering online kommer information om betalningen för stamtavlorna i samband med att man gör registreringen.

Att registrera via blankett

För att registrera en kull via blankett ska man fylla i TVÅ exemplar av blanketten: ”Stambokföra kattkull”. Blanketten hittar du på SVERAKs hemsida. Hankattägaren ska fylla i övre delen (glöm inte underskrift). När du har fyllt i den resterande delen (och skrivit under) sänder du in de två originalexemplaren till vår sekreterare:

Lotta Bergsten
Bengtsgården Ranstad
521 63 STENSTORP
0707-88 43 68
E-mail: sekr@kattklubbenbik.se

Glöm inte att bifoga alla bilagor om något av föräldradjuren inte blivit använda i avel tidigare eller om rasen har krav på hälsointyg enligt avelsprogram:

  • Bevis om ID-märkning
  • Navelbråcksfrihetsintyg
  • Testikelstatusintyg utan anmärkning på hanen. Tänk på att det inte får göras förrän tidigast vid 6 månaders ålder.
  • Kvitto på betald registreringsavgift.

Att sälja raskatt

När det närmar sig flytt för din kattkull, tänk då på att:

…katten ska vara minst 14 veckor gammal

…katten ska vara fullvaccinerad

…katten ska vara veterinärbesiktad och intyget får inte vara äldre än 7 dagar

…katten ska vara ID-märkt

…katten ska ägarändras i SVERAKs stambok

…katten ska vara stambokförd och stamtavla ska överlämnas till köparen

…överlåtelse-/köpeavtal ska upprättas

För att annonsera ut din kull så kan du använda dig av SVERAKs eget annonstorg ”Köpa katt”.

Klicka på loggorna nedan så kommer du till de olika sidorna: