Besök på Nordens Ark

BiK är fodervärd till snöleoparden på Nordens Ark och som tack för vårt bidrag får vi varje år två biljetter till fadderdagen som i år ägde rum den 8 september. Birgitta von Oelreich hade turen att vinna de två biljetterna som BiK lottade ut i somras. Birgitta har bidragit med följande text och bilder från sin dag. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Efter att ha anmält intresse i sista minuten hade jag också lyckan att vinna de två biljetterna till Nordens Arks fadderdag. Med mig fick jag min kompis Marte, även somaliägare, och hennes elvaåriga dotter Ellen.

Vid ankomsten delades vi in i grupper beroende på vilket fadderdjur vi hade och vår grupp hade turen att få den zoologiska chefen Ewa Wikberg som guide. Hon frågade om vi hade speciella önskemål och eftersom vi var två veterinärer i gruppen var ju veterinärdelen ett önskemål. Vi fick därför se den lilla veterinärkliniken och dess utrustning samt förklaringar på vilka ingrepp och undersökningar som görs och kan göras. Vi alla undersökningar som görs tas t.ex. blodprov även på friska djur för att möjligaste mån få fram normalvärden för arten och individen.
Vi fick också höra varför det är så svårt att behandla även mindre skador då man vid varje eftervårdsbehandling måste bedöva djuret och att man inte kan hålla flocklevande djur isolerade under en behandlingstid då flocken sedan kommer att utesluta djuret ur flocken, skada eller t.o.m. döda det. Vi fick även bese foderrummen och höra om de mängder mat som måste köpas in varje dag allt från larver, döda möss och kycklingar, insekter och övriga protein och vegabiliska källor.

Vår vandring gick sedan i huvudsak till gruppens fadderdjur som var den röda pandan, pallaskatten och de olika leoparderna. Vår guide berättade utförligt om de olika djuren. Vi fick under vandringen veta att snöleopardhonan nu börjar bli gammal och trött och helt avvisar den unge hanen som får bo i ett eget hägn i avvaktan på att den gamla damen, snart 14 år, ska avlivas vilket troligen sker i höst och en väntande ung hona ska flytta in. Hon lär vänta på något annat zoo.

Vi fick även gå in i pandamors hägn och lägga ut bambu och vår guide berättade att man tränat pandan att gå ut på en våg i trädet så att hon kunde vägas men att det skulle till godis för att hon skulle göra det. Pandamor visade att hon kunde det och blev mäkta förtörnad när guiden inte hade godis med sig. Vi fick också se de två små ungarna i sitt bo och höra att lilla pandamor helt orädd går till attack med klor och tänder om någon stör hennes ungar. Ska dessa behandlas får de skyndsamt hämtas och tas utanför hägnet.

Vi fick som en av höjdpunkterna vara med när den persiska leoparden utfodrades. Som för alla andra djur på Nordens Ark gäller att djuren måste jobba för födan och leopardens mat hängdes upp så högt att den fick klättra och kämpa.

Till sist det djur som blev min favorit, pallaskatten, urtypen för ”the grumpy cat”. Det finns tre hanar på Arken. Den planerade honan lär vara Herpesbärare och hanen på Arken är konstaterad Toxoplasmosinfekterad. Man vågar inte blanda dessa smittor då ungarna med stor sannolikhet inte skulle överleva. Man väntar nu på råd och dåd hur man ska gå vidare. Gruppens deltagare fick här även möjlighet att mata killarna vilket skedde med döda möss sittande i en klädnypa på metspö a’ la krabbfiske.

Efter denna givande rundvandring smakade korv, kaffe och bulle extra gott och vi kunde vandra runt på Arkens skördemarknad ett tag innan hemfärd. Alla glada och mycket nöjda samt en smula våta efter ett par riktigt kraftiga regnskurar. Jag är riktigt nöjd och funderar starkt på att bli fadder själv, inte till snöleoparden utan till pallaskatten Tomas och hans två italienska kompisar.

Birgitta von Oelreich

 

 

 

 

 

Marte och Ellen

Guiden Ewa Wikberg och den röda pandahonan

Snöleopardhanen

Snöleopardhonan

Den röda pandahonan

Pandaungar

Persisk leopard

Pallaskatt

Resa till Nordens Ark

Följ med till Nordens Ark
och den guidade turen ”Möt ett djur”
Lördagen 13 oktober
Vi hoppas få ett närmare möte med BiKs fodervärdsdjur
Snöleoparden!

När vi kommer får vi ca 1 timmes guidning och därefter är det fritt att vandra i
parken och se övriga djur. Tag med matsäck eller ät på restaurangen vid parken.
Beroende på hur många vi blir så samåker vi i bilar eller hyr minibuss. Det går bra
att ansluta under vägen.
Avresa från Skövde kl 09.00. Resan tar ca 2 timmar.
Pris 100 kr. BiK står för guidning, entré och resa. Max 20 personer.
Bindande anmälan senast 27 sep till kassor@kattklubbenbik.se.
Betalning till BG 350-9320 eller Swish 123 372 1370.

http://nordensark.se

Kräftskivan 2018

Den 4 augusti höll BiK i en kräftfest hemma hos Eva Hellkvist utanför Axvall. 17 anmälda var vi. Förutom att vi åt gott så var det lekar på agendan. Tipspromenad, yatzy och bollkastning. En mycket trevlig kväll.

Tre vinnare korades i tävlingarna och best of the best blev Maria Bergqvist. Övriga vinnare var Christian och Christina Wåhlgren.
Grattis!

Tack alla för en trevlig kväll!

Information från styrelsen

Hej alla medlemmar!

Vi vill tipsa om att ni som medlemmar har rabatt på lite olika ställen!

Dels får du som medlem 10% längre premie hos Agria samt rabatter vid medlemskap i Royal Canins Breed Club, då SVERAK har samarbetsavtal med dessa två bolag.

Du har också rabatt hos Scandic då SVERAK har nytt avtal med dom. Avtalet ger 10% på flexipriser, 20% på all förbeställd mat samt 50% rabatt på lokalhyra. Kontakta ordförande, medlemsansvarig eller sekreteraren om du vill ha koden!

Du har också 20% rabatt hos Langford Veterinary Services när du uppger en kod där. Även denna kod får du om du kontaktar ordförande, medlemsansvarig eller sekreteraren

Vi i styrelsen vill passa på att önska alla medlemmar en härlig sommar!

Integritetspolicy

Den rättsliga grunden för vår behandling är av dina uppgifter är att hantera ditt medlemskap samt skicka information till dig som medlem. Genom att bli medlem i Billingebygdens kattklubb godkänner du att dina personuppgifter lagras. Som huvudmedlem i BiK får du möjlighet att registrera kull, anmäla till kattutställningar m.m. Du får också tidningen Våra Katter som SVERAK ger ut.
BiK lagrar uppgifter som medlemsnummer, namn, adress, telefonnummer samt epost och i vissa fall även webbsideadress samt information om kattras. Vi lagrar även datum för medlemskap i BiK samt inbetalningsdatum.

I de fall du som medlem också betalat in avgifter till SVERAK (exempelvis kullregistering, stamnamnsansökan eller tex diplomering) lagras även dessa uppgifter.

Billingebygdens Kattklubb har en webbsida samt har grupper på Facebook. Där väljer du själv om du vill ha med uppgifter om din uppfödning tex. Naturligtvis har du rätt att få dina uppgifter raderade där om du vill. Vid deltagande vid olika aktiviteter arrangerade av Billingebygdens Kattklubb godkänner du att bilder publiceras på webben samt Facebookgrupper.
Det händer att det kommer bilder från olika event i grupperna samt på webbsidan. Det kan förekomma bilder från olika aktiviteter där flera personer syns i bild för att visa BiKs aktiviteter. Naturligtvis tar vi bort bilder där du inte vill synas om de redan publicerats. Bilder från andra medlemmar eller utomstående kan förekomma. Vill du att någon av dessa ska tas bort kontaktar du ordf@kattklubbenbik.se

Vid frågor eller annat som rör detta, tveka inte att kontakta styrelsen!

Information till uppfödare

Det ramlar in frågor om praktiska saker rörande kullregistereringar och liknande till styrelsen. Därför presenterar vi lite information om detta för att förenkla för blivande uppfödare och i vissa fall också uppfödare som haft en del kullar.

Som uppfödare är man skyldig att vara insatt i vilka regler som finns och tyvärr följs inte alltid dessa. Säkerligen beror det många gånger på okunskap. Vi vill därför påpeka att du som uppfödare behöver vara införstådd med vilka regler som gäller.

Vi svarar naturligtvis även på frågor i framtiden med glädje, men vid samtal brukar vi inte ha möjlighet om att informera om exakt allt på samma gång rörande avel och uppfödning.

Därför rekommenderar vi alla nya som rutinerade uppfödare som inte läst igenom informationen om uppfödning på SVERAKS hemsida att göra det.
Denna länk innehåller en latkatt för uppfödare. http://www.sverak.se/klubbmedlem/uppfodning/registrering-kattkull/

Här finns också länk till reglerna för uppfödning och stambokföring. Gå in på den länken och läs igenom!

I latkatten finns också information om regeln 3/24 och hur man räknar den.

Blanketter för tex registrering av kull eller tingningsavtal hittar du också på SVERAKS hemsida på denna länk : http://www.sverak.se/blanketter

Kullregisteringar skickas in via post till sekreteraren i BiK. Kontaktuppgifter hittar du på http://www.kattklubbenbik.se/?page_id=2479

Tänk på att skicka med kvitto på erlagd betalning för stamtavlorna när du registrerar kull och dubbelkolla att du fyllt i allt i blanketten före du lägger den på lådan (i två signerade exemplar) Se till att du har med de intyg som behövs (tex för första gången katten används i avel eller om rasen har krav på hälsointyg enligt avelsprogram)

Här finns också information rörande tillstånd från jordbruksverket som är bra att ta del av: http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000885/1370040445263/DFS_2004-05.pdf

Annan bra länk att läsa om är konsumentköplagen för dig som är uppfödare: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/konsumentkoplag-1990932_sfs-1990-932