Kattens Dag 2018

Den 1 december 2018 var Billingebygdens kattklubb närvarande på 3 orter på kattens dag. Antalet katter varierade från 4 st upp till 12 st. Tyvärr blev det ett par avhopp pga sjukdom, men trots detta så var det en uppskattad aktivitet dels av deltagarna men också av butikerna och kunderna.
Det var lite lugnare i Lidköping på Granngården men på Arken Zoo i Falköping samt på Djurmagazinet i Skövde var det desto mer folk som tittade på katterna.
Tack alla som ville vara med och tack så mycket till butikerna som lät oss få komma med våra fina kissar.
Evas katthem fanns på plats på Arken Zoo i Skövde och visade upp sina fina huskatter. Klubbens World Winner 2018 Max var såklart där och visade upp sig!

Besök på Nordens Ark

BiK är fodervärd till snöleoparden på Nordens Ark och som tack för vårt bidrag får vi varje år två biljetter till fadderdagen som i år ägde rum den 8 september. Birgitta von Oelreich hade turen att vinna de två biljetterna som BiK lottade ut i somras. Birgitta har bidragit med följande text och bilder från sin dag. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Efter att ha anmält intresse i sista minuten hade jag också lyckan att vinna de två biljetterna till Nordens Arks fadderdag. Med mig fick jag min kompis Marte, även somaliägare, och hennes elvaåriga dotter Ellen.

Vid ankomsten delades vi in i grupper beroende på vilket fadderdjur vi hade och vår grupp hade turen att få den zoologiska chefen Ewa Wikberg som guide. Hon frågade om vi hade speciella önskemål och eftersom vi var två veterinärer i gruppen var ju veterinärdelen ett önskemål. Vi fick därför se den lilla veterinärkliniken och dess utrustning samt förklaringar på vilka ingrepp och undersökningar som görs och kan göras. Vi alla undersökningar som görs tas t.ex. blodprov även på friska djur för att möjligaste mån få fram normalvärden för arten och individen.
Vi fick också höra varför det är så svårt att behandla även mindre skador då man vid varje eftervårdsbehandling måste bedöva djuret och att man inte kan hålla flocklevande djur isolerade under en behandlingstid då flocken sedan kommer att utesluta djuret ur flocken, skada eller t.o.m. döda det. Vi fick även bese foderrummen och höra om de mängder mat som måste köpas in varje dag allt från larver, döda möss och kycklingar, insekter och övriga protein och vegabiliska källor.

Vår vandring gick sedan i huvudsak till gruppens fadderdjur som var den röda pandan, pallaskatten och de olika leoparderna. Vår guide berättade utförligt om de olika djuren. Vi fick under vandringen veta att snöleopardhonan nu börjar bli gammal och trött och helt avvisar den unge hanen som får bo i ett eget hägn i avvaktan på att den gamla damen, snart 14 år, ska avlivas vilket troligen sker i höst och en väntande ung hona ska flytta in. Hon lär vänta på något annat zoo.

Vi fick även gå in i pandamors hägn och lägga ut bambu och vår guide berättade att man tränat pandan att gå ut på en våg i trädet så att hon kunde vägas men att det skulle till godis för att hon skulle göra det. Pandamor visade att hon kunde det och blev mäkta förtörnad när guiden inte hade godis med sig. Vi fick också se de två små ungarna i sitt bo och höra att lilla pandamor helt orädd går till attack med klor och tänder om någon stör hennes ungar. Ska dessa behandlas får de skyndsamt hämtas och tas utanför hägnet.

Vi fick som en av höjdpunkterna vara med när den persiska leoparden utfodrades. Som för alla andra djur på Nordens Ark gäller att djuren måste jobba för födan och leopardens mat hängdes upp så högt att den fick klättra och kämpa.

Till sist det djur som blev min favorit, pallaskatten, urtypen för ”the grumpy cat”. Det finns tre hanar på Arken. Den planerade honan lär vara Herpesbärare och hanen på Arken är konstaterad Toxoplasmosinfekterad. Man vågar inte blanda dessa smittor då ungarna med stor sannolikhet inte skulle överleva. Man väntar nu på råd och dåd hur man ska gå vidare. Gruppens deltagare fick här även möjlighet att mata killarna vilket skedde med döda möss sittande i en klädnypa på metspö a’ la krabbfiske.

Efter denna givande rundvandring smakade korv, kaffe och bulle extra gott och vi kunde vandra runt på Arkens skördemarknad ett tag innan hemfärd. Alla glada och mycket nöjda samt en smula våta efter ett par riktigt kraftiga regnskurar. Jag är riktigt nöjd och funderar starkt på att bli fadder själv, inte till snöleoparden utan till pallaskatten Tomas och hans två italienska kompisar.

Birgitta von Oelreich

 

 

 

 

 

Marte och Ellen

Guiden Ewa Wikberg och den röda pandahonan

Snöleopardhanen

Snöleopardhonan

Den röda pandahonan

Pandaungar

Persisk leopard

Pallaskatt

Kräftskivan 2018

Den 4 augusti höll BiK i en kräftfest hemma hos Eva Hellkvist utanför Axvall. 17 anmälda var vi. Förutom att vi åt gott så var det lekar på agendan. Tipspromenad, yatzy och bollkastning. En mycket trevlig kväll.

Tre vinnare korades i tävlingarna och best of the best blev Maria Bergqvist. Övriga vinnare var Christian och Christina Wåhlgren.
Grattis!

Tack alla för en trevlig kväll!

Bilder från KM 2015


Foto: Taito Sund
Klicka på en bild för att öppna och se hela bilden. Fortsätt klicka på bilden för att bläddra vidare.

Reportage från KM 2015

3 oktober 2015 anordnade BiK klubbmästerskap. Fokus i Skara blev lokalen även detta år.
54 anmälda katter blev det i år. Några kunde tyvärr inte komma på utställningsdagen.
Redan på torsdagen lastade vi alla saker i en lastbil klubben fått låna. Fredagen gick till att bygga upp hela utställningen.
Lördagsmorgonen var ganska dimmig och sikten var väl si sådär när vi åkte mot Skara på morgonen, men solen kikade fram lite senare på eftermiddagen.
DSC_0136DSC_0140Prisrum och lotteri var välfyllt och det var många besökare som kom och tittade på de tävlande katterna. Dagen startade med lite kaffe och sedan drog bedömningarna igång. Klubben beställde in pizza till lunch som utställarna kunde köpa av.

Herre på täppan

DSC_0181

Herre på täppanvinnaren Birgitta von Oelreich med IC S*Catnip´s Titbit Tootsie

De domare som var inbjudna var Zvezdan Memedov som bedömde kategori 1 och fertila katter i kategori 2 och huskatterna. Lena Nordström dömde övriga katter i kategori 2. Maria Malevich dömde kategori 3.
De fick också hålla i sidoklasserna samt vara domare i ”Herren på täppan”. Vinnare i herre på täppan blev Birgitta von Oelreichs katt IC S*Catnip´s Tootsie som är en somali.

Junior Handling

DSC_0200[1]

De två deltagarna i Junior handling: Isabelle och Joline

Zvezdan höll i Junior handling där två tävlande var med. Ett populärt inslag!
De som tävlade var: Joline och Isabelle. Tävlingen gick dels ut på att visa hur man håller katt och så även svara på frågor. Båda tjejerna var otroligt duktiga och kunde svaren på de flesta frågorna. Det var en jämn kamp där Isabelle vann och Joline kom tvåa.

Grundbedömningarna flöt på bra under dagen och domarna valde ut sina bästa vuxna, kastrater, ungdjur och juniorer till panelen.

Mr. och Miss Skara

Mr Skara: Sibiriska katten S*Magica De Vil´s Vassi af Alabor. Ägare Sanna Stålberg

Mr Skara: Sibiriska katten S*Magica De Vil´s Vassi af Alabor. Ägare Sanna Stålberg

Besökarna kunde rösta på sin favoritkatt och kora Mr. Skara och Miss Skara. Det kom in många röster under dagen och det var flera katter som fick röster. Den som blev framröstad till Miss Skara var Ulcia Happymiau, Devon rex, ägare: Liv Vanessa Lassarp (se bild nedan under vinnare kategori 3). Mr Skara blev S*Magica De Vil´s Vassi af Alabor som är en Sibirisk katt. Ägare är Sanna Stålberg. Vinnarkatterna presenterades på scenen av vår speaker Maria Herngren.

Bäst i kategori

Bäst i kategori togs ut på scenen och de katterna som vann i respektive kategori var:

DSC_0241

Kategori 1: SP EC S*Yomano´s Hot Spicy Copy, Exotic, som ägs av Christel Christensen

DSC_0259

Kategori 2: PR S*Mikimoto´s Q S H AlbertWillMer, Helig birma. Ägare Maria Herngren.

Kategori 3: Ulcia Happymiau *PL, Devon rex. Ägare är Liv Vanessa Lassarp. Ulcia Happymiau *PL blev även Klubbmästare raskatt samt Miss Skara!!!

Kategori 3: Ulcia Happymiau *PL, Devon rex. Ägare är Liv Vanessa Lassarp. Ulcia Happymiau *PL blev även Klubbmästare raskatt samt Miss Skara!!!

DSC_0266

Kategori 5 : Pipen, Huskatt korthår. Ägare Eva Hellkvist, Pipen blev klubbmästare Huskatt 2015

Klubbmästare raskatt blev Liv Vanessa Lassarps fina Devon rex katt Ulcia Happymiau *PL. Denna näpna kisse tog hem många priser på klubbmästerskapet!

Klubbmästare huskatt blev Pipen, bruntabby korthår som ägs av Eva Hellqvist. Pipen blev också tvåa i sidoklassen Charmigaste Charmtroll.

Sidoklasser

Vinnarna av sidoklasserna var:

Vinnaren i sidoklassen Charmigaste Charmtroll: CH DK*Liljebacken Street Jazz, Helig birma. Ägare är Gabriella Pirklbauer

Vinnaren i sidoklassen mysigaste morrhår heter S*KungsgardenCats MootiCorn Harpalt och är en Devon Rex. Ägare är Liv Vanessa Lassarp

Vinnaren i sidoklassen mysigaste morrhår heter S*KungsgardenCats MootiCorn Harpalt och är en Devon Rex. Ägare är Liv Vanessa Lassarp

Pristagarna i sidoklassen fräckaste färg. Vinnare blev Maria Bergqvist (mitten) med sitt Brittiska korhår SE*Callebrallaz Beata. Med på bilden är också Christel Cristensens samt Gunilla Eriksson

Pristagarna i sidoklassen fräckaste färg. Vinnare blev Maria Bergqvist (mitten) med sitt Brittiska korhår SE*Callebrallaz Beata. Med på bilden är också Christel Cristensens samt Gunilla Eriksson

Evas katthem fanns på plats med monter i lokalen och lottade också ut en stor fin kattmöbel som Anngert Fyhr vann.

BiK lottade också ut ett antal påsar med kattsand till utställarna.

Grattis alla som vann!

Det välfyllda prisbordet. Foto: Adam Rehnbinder

Det välfyllda prisbordet. Foto: Adam Rehnbinder

Vi vill också passa på att tacka våra sponsorer Agria, Royal Canin, Arken Zoo, Malles Hundtrim & Shop och Skaras Hästshop, samt alla våra medlemmar som skänkt fina priser till både prisrum och lotteri. Det kändes som att priserna var väldigt uppskattade.
Vi tackar också alla medlemmar som hjälpt till att lasta i förrådet, bygga utställningen, hjälpa till under och inför utställningsdagen samt riva utställningen. Er hjälp är ovärderlig!

Vi tackar också våra domare för att de ville komma och döma på vårt klubbmästerskap.

Text: Sara Pääjärvi
Foto: Taito Sund (där inget annat anges)
(Alla bilder kan göras större genom att klicka på dem)